Brielle is een historische vestingstad met één van de best bewaarde vestingwerken van Nederland. De stad telt meer dan 400 monumenten en is bekend uit de geschiedenisboekjes, want ‘op 1 April (1572) verloor Alva zijn Bri(e)l’.
Binnen de vestingmuren bevinden zich de bijzondere Sint-Catharijnekerk (waar Willem van Oranje in 1575 trouwde met Charlotte de Bourbon) en het interactieve museum van de Tachtigjarige Oorlog, gevestigd in het oude stadhuis. Elk plekje, elke gevel en elke steen draagt een eigen verhaal. Niet voor niets worden door de enthousiaste Brielse gidsengroep regelmatig stadswandelingen georganiseerd.

Leuke weetjes

  • Brielle telt op één stad na (Harlingen) de meeste monumenten per inwoner van Nederland.
  • Brielle heeft zóveel bezienswaardigheden, dat het onmogelijk is ze allemaal op één dag te bekijken. Zo zijn er onder andere: de Jacobskerk, het Asyl voor oude en gebrekkige Zeelieden, het Merulaweeshuis, het Arsenaal en de Infirmerie, de Geuzenkerk, de Sloepenloods met de panden rond de mooie Maarland-haven, de molen en de vestingwerken uit 1713. 

  • De eerste Nederlandse ruimtevaarder, Wubbo Ockels, speelde in zijn jeugd in de Brielse straatjes, net als Natasja Froger overigens. 

  • Wist u dat Brielle tevens een stad in de VS is? Het Amerikaanse Brielle ligt in de staat New Jersey. 

  • Brielle is de bekendste bedevaartsplaats van Zuid-Holland. Na de inval van de watergeuzen in 1572 werden 19 rooms-katholieke geestelijken ter dood gebracht, de Martelaren van Gorcum. Dit wordt elk jaar op 9 juli herdacht in en rondom de Bedevaartskerk aan De Rik. 

  • Brielle bezit vier van de vijf vroegst gestukadoorde plafonds (van rond 1600) die bewaard zijn gebleven in Nederland en een groot aantal bijzondere gevelstenenDe zeehelden Maarten Harpertzoon Tromp en Witte de With hadden hun wieg in Brielle staan, net als schrijvers Johan Been (Paddeltje) en Toon Tellegen. 


“Libertatis Primitae”


Brielle (Den Briel) werd tijdens de 80-jarige Oorlog als eerste stad van de Nederlanden bevrijd op de Spanjaarden. Admiraal Lumey van de Watergeuzen nam in 1572 op 1 April Brielle in, ‘in naam van Oranje’. Elk jaar op die datum is het druk in Brielle, want dan wordt dit heuglijke feit uitgebreid gevierd. De straten zijn uitgedost in 16de-eeuwse sferen en het spel om de sleutel van de stad wordt nagespeeld door de enthousiaste bevolking. Natuurlijk genieten burgers en soldaten naderhand gezamenlijk van heerlijk geuzenbier in de ‘taveernen van Den Briel’. 


Winkels en horeca


De vele historische panden zijn niet alleen leuk om te bekijken, er kan ook geshopt worden! Brielle is rijk aan unieke, gespecialiseerde winkeltjes, waar u als klant nog persoonlijk wordt opgevangen en er echt aandacht voor u is. U vindt er zaakjes met ambachtelijke producten, zoals kwaliteitskaas uit de omgeving en eigengemaakte chocolade. Er zijn verschillende kunstgaleries. En natuurlijk zijn er ook panden waar u bijzondere cadeautjes kunt kopen of kleding kunt passen die je niet overal tegenkomt. 
En, moe en tevreden van het slenteren door de straatjes van Den Briel, dan kunt u in diezelfde historische panden terecht voor een heerlijke, ambachtelijke lunch, een echt Briels diner of een lekker drankje. Leuk detail; de meeste namen van de Brielse cafés en restaurantjes verwijzen naar de unieke geschiedenis van de vestingstad. En wilt u liever niet meer weg, dan overnacht u toch in één van de hotels, Bed & Breakfasts of campings die Brielle rijk is? 


Evenementen

Het hele jaar door worden er in Brielle evenementen georganiseerd. In het voorjaar de 1 Aprilviering, rond 4 en 5 mei het bevrijdingsfestival met een re- enactmentkamp en de ‘Mock Battle’. In de zomermaanden Brielle Blues op drie podia in de binnenstad, Bruisend Brielle en de zomermarkten. En later in het jaar het Big Band Festival, Brielle’s Got Fashion, de sinterklaasintocht (met als locatie de binnenhaven van Brielle), de Maskerade (op de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed) en de nostalgische wintermarkten. Dat maakt Brielle tot een gezellige, bruisende stad om te verblijven en te wonen.

Wijken en voorzieningen

Brielle bestaat uit Brielle, Vierpolders en Zwartewaal. Daarnaast is Brielle zelf verdeed in zeven buurten: de binnenstad, Meeuwenoord (aan het Brielse Meer), Zuurland en Rugge (met elk een compact winkelcentrum), de Kleine Goote, de Plantage en Ommeloop en de bijzondere wijk ‘Nieuwland’, waarvan een gedeelte nieuw gebouwd is vol statige, karaktervolle woningen, afgeleid van het sfeervolle centrum van Brielle.
Met haar 16.600 inwoners is Brielle rijk aan vele voorzieningen. Brielle heeft onder andere een medisch centrum, een gloednieuw sportcomplex (het Geuzenpark), een zwembad in sportcomplex Dukdalf, een theater en een jongerencentrum.

Sport

Brielle heeft ruime keuze om te sporten: van voetbal tot atletiek, van tennis en badminton tot twirlen en gymnastiek. Als u liever basketbalt of fitnesst kan dat natuurlijk ook. En uiteraard is er ook een heuse Brielse zeilschool. Ontspant u liever op andere manieren, dan zijn er diverse wandel- en fietsroutes. En houdt u ervan om in gezelschap te klaverjassen, bridgen of biljarten? Ook dan komt u in Brielle aan uw trekken.

Cultuur

Brielle staat niet voor niets bekend als ‘stad van kunst en cultuur’. In een prachtig, statig pand aan de Nobelstraat is zelfs een heuse theaterschool gevestigd! Er zijn regelmatig exposities, onder andere in de Sint-Catharijnekerk
en de prachtig gerestaureerde voormalige synagoge aan de Turfkade, de Sjoel. Er zijn diverse galeries te bezoeken. En het naburige vissersdorpje Zwartewaal is de thuisbasis van het regionale kunstenaarscollectief ‘Kunstkring Voorne’.
In de wijk Zuurland staan in BREStheater bekende artiesten en aanstormende talenten op het podium. Er is een bibliotheek waar regelmatig leuke activiteiten en lezingen georganiseerd worden en een muziekschool. Voor kinderen zijn er mogelijkheden om zich te ontplooien, door teken-, muziek- of theaterlessen te volgen.

Onderwijs

Ook qua onderwijsvormen is er voor iedereen wat wils. Brielle, Zwartewaal en Vierpolders hebben elk een eigen peuterspeelzaal. Er zijn zeven basisscholen, waarvan vier openbaar, twee Christelijk en één Rooms Katholiek. Drie ervan vormen samen de ‘Breede School’, gesitueerd in de buurt Zuurland. In een gloednieuw gebouw nabij het Geuzenpark is het Maerlant gevestigd, een openbare school voor VWO, HAVO en VMBO. In de buurt Rugge bevindt zich de Christelijke scholengemeenschap Penta College, “CSG Bahûrim”. Daarnaast herbergt Brielle nog een openbare school voor speciaal- en voortgezet speciaal onderwijs aan zeer moeilijk lerenden, de “Maarlandschool” én is er een Scheepvaartcollege.

Ontspanning en recreatie

Nabij strand en liggend aan het Brielse Meer is Brielle een heerlijke plek om bij te komen van alle drukte van het dagelijks leven.
Er zijn drie campings grenzend aan dit water en u vaart binnen enkel minuten vanuit de binnenstad het meer op. Het Brielse Meer is geschikt om te surfen, duiken, zeilen, zwemmen en vissen en natuurlijk zijn uitrustingen hiervoor op verschillende plekken te koop en te huur. Rondom het meer zijn wandel-, fiets- en ruiterpaden aangelegd.
Brielle ligt op slechts 12 kilometer afstand van het strand, waar het heerlijk toeven is op warme dagen, maar ook als het weer wat minder is. U wandelt namelijk zo vanaf het strand, door de prachtige natuur van bos en duin. Het duingebied van Voorne-Putten behoort, dankzij de unieke flora en fauna, tot de belangrijkste natuurgebieden van West-Europa.
En heeft u interesse in de ontwikkeling van de grootste haven van Europa, dan bent u in 20 minuten in het informatiecentrum Futureland waar u op een interactieve manier kennismaakt met de aanleg van Maasvlakte II.

Afstand en bereikbaarheid

Omdat Brielle op steenworp afstand ligt van de A15 en Rotterdam is de stad erg gemakkelijk bereikbaar. Buiten de spits rijdt u in minder dan een half uur van Rotterdam naar Brielle. Op werkdagen rijden er om de tien minuten bussen naar Brielle vanuit het metrostation van Spijkenisse.
Parkeren dichtbij het centrum kan bij de Jumbo aan de Thoelaverweg en is gratis. Hier bevindt zich ook een Toeristisch Overstap Punt: een knooppunt waar verschillende fiets- en wandelroutes samenkomen.

[Meer informatie: www.beleefbrielle.nl]